Saturday, March 18, 2017

Vähän erilainen työskentely-ympäristö

Lauantai 18.3
Täällä hotellilla keittiölle töihin tullessa kaikki ihmiset käydään läpi ja tervehditään ja kätellään/koputetaan selkään yms. Hieno tapa ainakin omasta mielestä ja pitää porukan hyvin tiiviinä! Muutenkin kulttuuri täällä on hieman erilainen. Kaikkia tervehditään aina! Hola! Buenos dias/tardes aina syömään tullessa tai käytävillä törmätessä. Aina kysellään kuulumisia ja niin edelleen… Itsellä alussa tuon kanssa oli älyttömästi vaikeuksia, mutta nyt olen päässyt hommaan vähän paremmin kiinni! Töissä olen päässyt tekemään vähän paremmin erilaisia hommia. Piffejä altaalla asiakkaille onkin paistellut muutamat viimeiset päivät: MASTA CHEF JERE ”HERE, niinku paikalliset sanoo”! Espanjaakin vähän enemmän on tullut opittua ja töissä yleensä kielenä toimiikin spanglish. Vapaat on ollut kiertelemistä ja uuden näkemistä! Lähden vähän ennen ysiä aamusta bussilla johonkin. Takaisin palaan yleensä siinä klo:18-20. Hotellilla ei kyllä halua viettää yhtään ylimääräistä aikaa vapailla…
Muutamina päivinä on ollut vähän rankempaa ja ei ole oikein mikään kiinnostanut ”yleensä johtunut siitä, kun ei ole töissä ymmärtänyt jotain ja sitä kautta tullut pieni turhautuminen”. Onneksi yleensä seuraava päivä on taas huomattavasti parempi! Edellä mainittuja tunteita kun oppisi vähän paremmin analysoimaan ja pääsemään niistä yli hieman nopeammin! Ehkäpä sitä oppii tässä ajan kanssa sitäkin!
Harjoittelijoita täällä on pitkälti toistakymmentä, mutta ainut suomalainen täällä olen! Niin juu ja mulla on nyt kämppiskin! Ranskalainen Kevin, joka on harjoittelussa markkinoinnissa!
Nyt kun sain tämän wifin koneella jotenkin toimimaan voisi muutaman kuvankin pistellä!
 
Seinäjoki lähdön hetkellä
 
Praha
 
Lanzaroten pääkaupunki, Arrecife saapumispäivänä
 
Instagram: Jerleht
Snapchat: Jerleht

 

Sunday, March 12, 2017

Sunnuntai 12.3.2017

Tänään on viimeinen iltavuoro ja huomenna olisi sitten yksi vapaa! Päivistä täällä on aivan sekaisin ja vähän piti miettiä, että mikä viikonpäivä tänään taas olikaan. Töitä tehdään silloin kun listaan on merkitty ja viikonlopuilla ei täällä oikeastaan ole mitään merkitystä keittiöllä. Keittiöllä hommat on sujunut vähän paremmin, vaikka välillä tuntuu siltä, että olen enemmän tiellä kuin avuksi. Toisaalta töitä on vasta vähän takana niin ei paljoa voi oikein odottaa ja harjoittelemassahan täällä ollaan! Espanjaa oppii joka päivä lisää ja muut työntekijät auttavat hyvin siinä prosessissa! Yo habla mas espanol todos los dias! Kommunikointi keittiöllä muodostuu suureksi osaksi käsimerkeistä, espanjasta ja muutamasta sanasta englantia.

Työt ovat muodostuneet paljolti pilkkomisesta, siivuttamisesta ja buffetin täytöstä! Muutamiin salaatteihin olen päässyt esillepanoa myös tekemään, joten jotain siltäkin saralta! Mitä buffettiin tulee niin tuo illan ruokailu kestää sellaisen 3 tuntia ja ruokalajeja on aivan järjetön määrä. Näyttävämpiä kylmiä ruokia on 8 erilaista ja siihen päälle vielä normaalit siivutetut tomaatit ja sipulit yms… Lämpimiä ruokia on noin 10 erilaista ja 3 eri pitsaa. Siihen vielä jälkiruoat, jäätelöt, hedelmät, leivät, juustot, jne, niin sitä tavaraa on käsittämätön määrä!

Täytyy tässä kai ruveta miettimään, että mitä sitä huomiselle päivälle keksisi tekemistä! Tal vez voy a ir a las montanas, eli ehkä lähden vuorille!

Monday, March 6, 2017

Ekat päivät töissä!

Maanantai 6.3.2017

Ensimmäiset fiilikset töistä ovat hieman ristiriitaiset, vaikka työtehtävät ovatkin olleet suhteellisen monipuolisia! On tehty täyttöjä aamun buffettiin, siivutettu lihaa tarjolle ja olen siihen kuuluisaan perunankuorinta osastoonkin jo päässyt. Ongelma vaan tuntuu olevan tuon kielitaidon kanssa. Kieltä kun en kunnolla osaa niin välillä on hieman avuton olo ja tuntuu, että kaikki pitää kädestä pitäen näyttää... Uusia sanoja sanavarastoon tulee joka päivä lisää ja joitain asioita ihmisille jo saan selvitettyäkin. Tässä nyt on kuitenkin viisi kuukautta aikaa opetella niin eiköhän se siitä!

Hotellin kylpylä, jossa sijaitsee myös sali, on työntekijöillä käytössä 37 euron kuukausihintaan. Olenkin siis joka päivä töiden jälkeen sinne suunnannut. On hieman erilaista kävellä salille palmujen alla auringonpaisteessa, kuin pimeässä räntäsateessa! Vapaapäivät, kuten tämän päivän, olen käyttänyt reissaamiseen ja Lanzaroten eri kaupunkeihin onkin jo hyvin tutustuttu.

Henkilökunnan ruokailut suoritetaan suhteellisen karussa huoneessa kellarissa ja hyvin piilossa kaikilta asiakkailta. Ruoka henkilökunnallakin on ihan hyvää ja ravitsevaa, sekä jätskiä on aina tarjolla jälkiruoaksi! Saattaa olla, että tulen täältä pois suhteellisen turvonneena… Henkilökunta ei saa oleskella hotellin altailla taikka ravintoloissa vapaa-ajalla, joka nyt on ihan ymmärrettävääkin. Asiasta ei kyllä sopimuksia tehdessä puhuttu mitään, joten pieni illuusio oli päällä tänne tullessa. Neljän kilometrin päässä Puerto Del Carmenissa on onneksi hyvä biitsit, joissa makoilla!

Buenos dias y hasta luego!

Instagram: jerleht
Snapchat: jerleht

Thursday, March 2, 2017

Ensimmäiset fiilikset

Tiistaina 28.2 saavuin Costa Caleroon, jossa aion suorittaa keittiöharjoittelun. Costa Calero on neljän tähden hotelli Lanzarotella, pienessä satamakylässä nimeltä Puerto Calero. Puerto Caleron alueella ei ole kuin kaksi hotellia ja tämä on toinen niistä. Ensimmäinen päivä meni vähän ihmetellessä ja tutkiessa paikkoja, koska en päässyt johtajien puheille vielä silloin. Lanzarotella oli aikamoiset karnevaalit maanantaina ja heillä sen takia oli vapaapäivä.

Keskiviikkona aamulla paukutin heti aamulla klo 7:30 johtajan huoneeseen ja ruvettiin käymään asioita läpi. Hassua tässä hommassa oli se, että hän ei puhunut pahemmin englantia ja oma espanja on kyllä vielä todella heikolla tasolla! Hommat kuitenkin saatiin selvitettyä (iso käsi Google Translatelle) ja lähdin kohti Arrecifea noutamaan oman numero de social seguridad:in. Paikanpäällä virastossa ei myöskään puhuttu pahemmin englantia, joten lappu toimitsijan nokan eteen ja huonolla espanjalla sönköttämään ”Yo quiero un numero de social seguridad”. Numero saatiin ja takaisin Puerto Caleroon, jossa harjoittelupaikkani sijaitsee. Matkaa tuossa välillä on vähän reilu 10 kilometriä, mutta bussien kiertäessä mitä ihmeellisimpiä reittejä koko matkaan kului noin 3 tuntia. Takaisin päästyäni selvitettiin vielä johtajan kanssa, mistä saan työvaatteet, koska aloitan ja minne menen.

Torstai 2.3 oli vapaapäivä ja kävin kiertämässä saaren eteläosassa Playa Blancaa. Bussi edestakaisin maksoi noin 5 euroa ja käteen jäi päivän kävelemisestä saatujen jalkakipujen lisäksi, myös vaatteita!

Huomenna eli perjantaina 3.3 alkaa siis hommat keittiöllä. Muutaman keittiöharjoittelijan kanssa jo olen puhunut ja sanoivat, että siellä ei tuota englantia pahemmin puhuta… Well this should be fun…

Kuvia tästä reissusta löytyy Instagramista!
Käyttäjänimi: jerleht